Bataat, zoete bataat of zoete aardappel?

Wat is het verschil tussen bataten, zoete bataten en zoete aardappelen? De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar wat is juist?

Als er over een bataat of zoete bataat gesproken wordt, wordt daar altijd de zoete aardappel mee bedoeld. Alle woorden zijn juist. De benaming “zoete aardappel” wordt echter het vaakst gebruikt.

“Bataat” klinkt erg buitenlands, waar komt dit woord toch vandaan? Dit heeft alles te maken met de geschiedenis van de zoete aardappel. Het gewas is al sinds de late middeleeuwen in ons land beschikbaar en de naamgeving ook!

De naamgeving

Oranje Bataat

Het waren de Spanjaarden en Portugezen die rond 1500 de zoete aardappel ontdekten. Dit moet in het Midden-, Zuid-Amerika of West-Indië geweest zijn. De inheemse bevolking noemde het knolgewas: “batatas” or “betatas”. De Spanjaarden en Portugezen namen het woord over en noemden het “batáta”. Uiteindelijk is de aardappel, samen met zijn naam door heel Europa en de rest van de wereld verspreid.

Botanische naam

De naam “Batatas” is in de botanische naamgeving hetzelfde gebleven. De volledige botanische naam voor de zoete aardappel, of bataat is: “Ipomoea batatas”. De plant komt uit de familie van “Convolvulaceae”.

Waarom zoete aardappelen?

Het is duidelijk te verklaren waar de naam “bataat” vandaan komt, maar vanwaar de zoete aardappelen? In Engeland kwamen de zoete aardappelen vanuit Amerika aan als “Batatas Virginia”. De gewassen werden namelijk in Virginia vanaf 1648 geteeld en geëxporteerd. Nu heten de gewassen in het Engels “sweet potatoes”. “Potato” is een verbastering van “batatas” en “sweet potato” is vertaald: zoete aardappel. De aardappel smaakt ook zoet, vandaar dat ook wel de naam “zoete bataat” wordt gebruikt.

Zoete aardappelen en gewone aardappelen

Zoete aardappelen lijken misschien op de gewone aardappelen, maar ze zijn geen familie van elkaar! De gewone aardappel is familie van “Solanaceae” (Nachtschadefamilie). De zoete aardappel, is zoals eerder genoemd, familie van “Convolvulaceae” (Windefamilie). Beide aardappelen worden wel onderverdeeld onder dezelfde orde, namelijk de “Solanales”. Solanes is de botanische naam voor tweezaadlobbige planten.