Zoete aardappel bereiden

Hoe moet je zoete aardappel bereiden? De gezonde zoete aardappel is heerlijk en je kunt er eindeloos mee variëren. Lees hier de verschillende manieren!

Er bestaan wel honderd verschillende recepten met zoete aardappelen. Dat komt omdat deze aardappel bij veel kruiden en specerijen past. Soms worden er zelfs vruchten gebruikt om het gerecht weer een extra variatie te geven. Ook de bereidingswijze kan telkens variëren. Kortom, met de zoete aardappel kan je echt van alles! Lees verder om ideeën op te doen over hoe je de zoete aardappel kan bereiden en welke smaakmakers erbij passen.

Zoete aardappel bereiden – De bereidingswijzen

Bij elke bereidingswijze komt de zoete aardappel goed tot uiting.

Drie soorten zoete aardappelen

Het is vooral de textuur van het knolgewas dat verandert. Het verschil in smaak per bereidingswijze is iets minder verschillend. Het lichtzoete, wat kenmerkend is voor de zoete aardappel, zal altijd de boventoon voeren. Maar hoe kun je zoete aardappel bereiden? Lees daarvoor onderstaande bereidingswijzen:

 • Zoete aardappelpuree: bij een puree zijn de aardappelen gestampt of door een pureeknijper gehaald. Van zoete aardappelpuree kan je ook zoete aardappelkroketten maken. Overgebleven aardappelpuree, kan je in de zoete aardappelsoep verwerken.
 • Zoete aardappel koken: gekookte zoete aardappel wordt in water gekookt. Een gekookte zoete aardappel is zacht van structuur.
 • Zoete aardappel bakken: zoete aardappel worden gesneden en direct in de koekenpan gebakken. Ze hoeven dus niet voorgekookt te worden.
 • Zoete aardappel uit de oven: zoete aardappel uit de oven wordt boterzacht. De bereidingstijd is ongeveer 30 minuten. Hoe kleiner de stukjes aardappel, hoe korter de bereidingstijd.
 • Gepofte zoete aardappel: de lekkerste gepofte aardappel bereid je in de oven. De schil wordt krokant. De smaak van de aardappel krijgt dan iets nootachtigs.
 • Zoete aardappel uit de magnetron: zoete aardappelen kunnen gepoft worden in de magnetron. Een voordeel van de magnetron ten opzichte van de oven, is dat de bereidingstijd een stuk korter is.

Extra smaakmakers

Elk gerecht kan je lekkerder maken met smaakmakers. Onder smaakmakers verstaan we alles wat een gerecht lekkerder maakt. Meestal worden peper, zout, suiker of andere kruiden en specerijen gebruikt.

Zoete smaakmakers

Zoete aardappelen worden extra zoet met honing of bruine suiker. Dit wordt dan vaak over gebakken, gekookte of gepofte aardappelen gedaan. Voor een extra zoete aardappelpuree kun je zoete stukjes appel of honing toevoegen.

Kruidige smaakmakers

Kruiden en specerijen kunnen van je gerecht een waar feestmaal maken. Toch heeft de zoete aardappel dat niet allemaal nodig want hij is van zichzelf al lekker! Gebruik de kruiden en specerijen daarom met mate.

Veel gebruikte kruiden en specerijen zijn:

 • Kaneel: kaneel is een veel gebruikte specerij bij zoete aardappelen. Het geeft de aardappel iets warms en kruidigs.
 • Kruidnagel: kruidnagel wordt vaak gebruikt in combinatie met kaneel voor een extra kruidige smaak.
 • Chilipeper: chilipeper geeft de aardappel iets pikants.
 • Cayennepeper: cayennepeper maakt de aardappel licht pikant. Vaak wordt het in combinatie met chilipeper gebruikt.
 • Gemberpoeder: gember geeft de aardappel iets fris zoetigs. Het wordt vaak in combinatie met kaneel gebruikt.