Zoete aardappel bewaren

Zoete aardappelen zijn heerlijk, maar hoe moet je een zoete aardappel bewaren? Hoe beter je de aardappelen bewaart, hoe langer ze goed blijven!

De zoete aardappel blijft over het algemeen minder lang goed dan de gewone aardappel. Er wordt vaak gezegd dat je ze binnen 2 weken moet opeten. Maar wat als je een beetje te veel zoete aardappelen hebt gekocht? Natuurlijk wil je ze niet weggooien, maar je kunt ze ook niet allemaal opeten.

Zoete aardappel bewaren – Twee manieren

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de zoete aardappelen te bewaren. Lees hieronder de verschillende mogelijkheden.

Zoete aardappelen in krantenpapier wikkelen

Zoete aardappelen kunnen wel tot een paar maanden goed blijven als je ze op de juiste manier bewaard. Volg de volgende instructies om de aardappelen op de beste manier te bewaren.

  1. Wikkel elke zoete aardappel in krantenpapier. Gebruik hier alleen de gave aardappelen voor. De aardappelen mogen beslist geen beurse plekjes of een kapotte schil hebben.
  2. Stop de in kranten gewikkelde aardappelen in een kartonnen doos. Als je er een appel bij doet, zal dit ervoor zorgen dat de aardappelen niet zullen spruiten!
  3. Ze de doos op een koele, donkere en goed geventileerde plek. Een koele plek is rond de 15˚C.

Zoete aardappelen in de diepvries

Zoete aardappelen blijven tot wel een jaar goed als je ze in de diepvries bewaart. Maar je kunt niet zomaar de zoete aardappel in zijn geheel in de diepvries stoppen. De aardappel moet eerst gekookt worden. Daarna kun je er plakjes van snijden, in een diepvriesbakje doen en in de diepvries bewaren. Je kunt ook zoete aardappelpuree maken en dan invriezen.

Het is handig om hiervoor de gekneusde zoete aardappelen te gebruiken. Gekneusde aardappelen blijven anders niet lang goed.

Bewaar zoete aardappelen nooit in de koelkast!

Zoete aardappelen in de koelkast bewaren klinkt makkelijk, maar is absoluut geen goed idee. De aardappelen gaan dan juist sneller bederven. Het kan alleen als de aardappelen eerst bereid worden. Gekookte zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed.

Zit er een rotte plek op je zoete aardappel?

Ook al bewaar je zoete aardappels helemaal zoals het moet, toch kunnen er rotte plekken ontstaan. Vanaf het moment dat je rotte plekken ziet, kan je de aardappel wel weggooien. Helaas heeft het geen zin om alleen de rotte plekken weg te snijden. De smaak van de rotte plek gaat namelijk in heel je aardappel zitten.