Zoete aardappel oven

Vind je de gewone aardappel een beetje te gewoontjes? Probeer dan eens de zoete aardappel uit de oven. Het is een wereld van verschil!

Gewone aardappel uit de oven is natuurlijk heel lekker, maar soms wil je wel eens iets anders. De zoete aardappel uit de oven geeft je gerecht een heel andere dimensie. Vooral als je voor de feloranje aardappel kiest. Deze soort is niet alleen lekker zoet, maar vrolijkt ook meteen heel het gerecht op! Leuk voor als je gasten krijgt.

Zoete aardappel uit de oven

Als je de zoete aardappel in de oven bakt, krijgt het een heerlijke licht zoete smaak. Ook de textuur van het vruchtvlees verandert. De aardappel wordt er boterzacht van. De zoete aardappel is van zichzelf erg lekker. Je hoeft helemaal geen kruiden te gebruiken. Alleen een beetje zout is voldoende!

Zoete Aardappel uit de oven

Bereiden in de oven

Zoete aardappel bereiden in de oven is een fluitje van een cent. Gebruik ongeveer 1 middelgrote aardappel voor 2 personen. Verder heb je nodig: een scheutje olijfolie, een scheutje water, wat zeezout en een ovenschaal. Volg nu onderstaande 5 stappen om tot een heerlijke zoete aardappel uit de oven te komen.

 1. Oven aanzetten en ovenschaal klaarzetten
  Verwarm de oven voor op ongeveer 200˚C. Pak alvast de ovenschaal en doe hier een scheutje olijfolie in. Strooi er vervolgens wat versgemalen zeezout bij en schenk er een scheutje water bij.
 2. Schoon borstelen
  Borstel de zoete aardappel schoon met een borsteltje. Doe dit onder stromend water.
 3. Snijden
  Als je de aardappel goed schoon geborsteld hebt, hoef je deze niet te schillen. Snijd de aardappel in dunne plakken. Als de plakken erg groot zijn, kan je ze naar wens nog doormidden snijden.
 4. Zoete aardappelplakken in de ovenschaal
  Drenk elke aardappelplak even in het water met olijfolie en zeezout in de ovenschaal. Zorg dat beide kanten goed bevochtigd zijn. Leg dan alle aardappelplakjes naast elkaar in de ovenschaal. Heb je er teveel? Leg de resterende plakjes gewoon boven op de plakjes die al in de ovenschaal liggen.
 5. Ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven
  De aardappelplakjes zijn in ongeveer 30 tot 40 minuten boterzacht gebakken. Hoe dunner de plakjes, hoe korter de baktijd. Keer de aardappelplakjes halverwege de baktijd even om.

Let op! De zoete aardappeltjes kunnen uitdrogen!

Het is verstandig om halverwege de baktijd de aardappelplakjes te controleren en om ze om te keren. Als je dit niet doet, kunnen ze uitdrogen en worden ze hard. Doe wat extra water in de ovenschaal als je ziet dat het water helemaal verdampt is.

Extra gezonde tip

De zoete aardappel barst van het gezonde bètacaroteen. Je profiteert hier het meest van wanneer je er een beetje vet bij doet. Voor je lichaam is bètacaroteen dan makkelijker op te nemen.

Het bètacaroteen is een sterke antioxidant die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine zorgt voor een goede weerstand, goed gezichtsvermogen, botten, tanden en voor de groei. Het zou dus zonde zijn om niet maximaal van dit antioxidant gebruikt te maken!