Zoete aardappel koken

Heerlijk, een gekookte zoete aardappel bij een stukje vlees en groente. Maar zoete aardappel koken? Hoe doe je dat precies?

Aardappelen heb je in allerlei soorten en maten. Maar de zoete aardappel is toch wel heel erg lekker. Het past vooral goed bij wit vlees. Een gekookte zoete aardappel smaakt lichtzoet en heeft een zachte structuur. Zeker de moeite waard om deze aardappel eens gekookt te eten! Wil je weten wat de beste manier is om de zoete aardappel te koken? Lees dan snel verder voor de instructies!

Zoete aardappel koken

Hieronder volgt een basisrecept hoe je zoete aardappel kookt.

Benodigdheden

Het enige wat je nodig hebt om de aardappelen te koken is: een grote pan, een aardappelschilmesje, eventueel een vergiet en een snijplankje.

Ingrediƫnten

Reken op ongeveer 150 gram aardappel per persoon. Meestal is een middelgrote aardappel genoeg voor 2 personen. Verder heb je water en zout nodig.

De bereiding

Het koken van de zoete aardappel is niet moeilijk. Afhankelijk van de grote en de hoeveelheid van de aardappelen die je gebruikt, zal de bereiding ongeveer 30 minuten duren. Volg onderstaande stappen om de zoete aardappel op de beste manier te koken.

  1. Eerst wassen, dan in de pan
    Soms zit er wat zand aan de aardappelen. Was ze daarom grondig schoon onder stromend water. Het makkelijkst gaat dit als je een borsteltje gebruikt. Leg daarna de schone aardappelen in de pan. Giet er zo veel water bij, totdat de aardappelen net onder water staan.
  2. Deksel op de pan, laten koken en doorprikken
    Doe het deksel op de pan zet het op hoog vuur. Haal na ongeveer 10 minuten het deksel weer van de pan. Prik dan met een scherp aardappelschilmesje op verschillende plekken in de aardappelen. Dit is om het kookproces te versnellen. Doe het deksel weer op de pan en laat de aardappelen ongeveer 20 minuten verder koken.
  3. Afkoelen en schillen
    Als de aardappelen gaar zijn, kunnen ze afgegoten worden. Laat ze daarna even afkoelen onder de koude kraan. Als je de aardappel goed kunt vasthouden, is hij voldoende afgekoeld. Leg de aardappel dan op het snijplankje en schil de aardappel met het aardappelschilmesje. De schil van de aardappel is nu zo zacht geworden dat je het er bijna af kunt trekken.

Voor het opdienen kan je de aardappel in stukken snijden, maar je mag hem ook heel laten.

Gekookte zoete aardappel over?

Zoete aardappelen kunnen soms erg groot zijn. Hierdoor maak je al snel te veel gekookte aardappelen. Met de restanten kun je een lekkere zoete aardappelsoep of zoete aardappelpuree maken.