Zoete aardappel bakken

In plaats van gewone aardappelen te bakken, kun je ook de zoete aardappel bakken! Het is net zo makkelijk en stiekem toch wel lekkerder.

Variatie in je voedingspatroon is erg belangrijk om gezond te blijven. Om variatie in je gerechten aan te brengen, heb je niet altijd ingewikkelde recepten of kookboeken nodig. Probeer eens om de zoete aardappel te bakken in plaats van de gewone aardappel. Hoe je de aardappel precies bakt, ontdek je als je verder leest!

Zoete aardappel bakken recept

Hieronder volgt een basisrecept hoe je zoete aardappel bakt. Dus zonder fratsen!

De benodigdheden

Gebruik het liefst een grote koekenpan met dikke bodem en antiaanbaklaag om de aardappelen in te bakken. Verder heb je een deksel, spatel scherp mes en snijplank nodig.

De ingrediƫnten

De zoete aardappel is uit zichzelf al erg lekker. Je hebt dus eigenlijk niet veel meer nodig dan de aardappel zelf en boter om in te bakken. Houd voor de hoeveelheid zoete aardappel ongeveer 150 gram per persoon aan. Eet je normaal gesproken veel meer, of juist veel minder van de gewone aardappel? Doe dat dan ook met de zoete aardappel.

De voorbereiding

Was de aardappel grondig onder stromend water. Dit gaat het makkelijkst met een speciaal groenteborsteltje. Je kunt daarna de aardappel schillen, maar dat hoeft niet. Niet schillen betekent meer tijdbesparing en meer vitamines!

Snijd de aardappel daarna in plakken van ongeveer 1cm dik. Gebruik hiervoor een scherp mes want zoete aardappels kunnen erg hard zijn!

De bereiding

Aardappels bakken lukt het beste wanneer de pan heet is. Verhit daarom de pan op hoog vuur met flink wat boter. Zodra de boter helemaal gesmolten is en begint te schuimen, is de pan heet genoeg. Leg dan voorzichtig de plakken aardappel 1 voor 1 in de pan en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de plakken ongeveer 5 minuten sudderen. Zoete aardappel verbrandt snel, dus controleer ze regelmatig! Draai daarna de plakken zoete aardappel voorzichtig om met de spatel. Leg het deksel weer op de pan en laat weer 5 minuten sudderen of totdat de plakken zacht zijn.

Serveer tip

Zoete aardappel wordt nog zoeter met wat honing. Sprenkel vlak voor het opdienen wat honing over de aardappels. Deze serveer tip is vooral erg geliefd bij kinderen