Zoete aardappel gezond

Zoete aardappelen zijn erg gezond. Ze zijn zelfs zo gezond dat het de moeite waard is om ze vaker op het menu te zetten.

Gezond eten hoeft niet altijd saai of minder lekker te zijn. De zoete aardappel maakt van je gerecht een heerlijk feestmaal waar de hele familie van smult. Smullen en gezond eten gaan zeker weten goed samen! En waar is de zoete aardappel dan gezond voor? Daar kom je snel achter als je verder leest.

5 keer waarom zoete aardappel gezond is

De zoete aardappel is gezond, maar hoe gezond? Lees hieronder waarom zoete aardappel gezond is en waarom het dus de moeite waard is om dit knolgewas vaker op tafel te zetten.

1.    Een gezond hart

Zoete aardappelen dragen mee aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. In deze aardappelen barst het van de vitamine B6 die er voor zorgt dat je hart gezond blijft.

2.    Depressies en beroertes op afstand

Door gezonde voeding houd je een depressie of een beroerte beter op afstand. De zoete aardappel kan je hier goed bij helpen!

3.    Spijsvertering bevorderen

De zoete aardappel bevat veel onoplosbare vezels. Deze helpen bij een goede spijsvertering. Een middelgrote aardappel bevat al 2 gram van die belangrijke vezels. Maar let op! Deze vezels zitten voornamelijk in de schil. Eet de aardappel daarom met schil!

4.    Geen hoge bloeddruk of nierstenen

De ruime aanwezigheid van kalium in de aardappel, zorgt ervoor dat de kans op een hoge bloeddruk wordt verkleind. Ook de kans op nierstenen neemt af.

5.    Een goed weerstand

Wanneer je een portie zoete aardappelen eet, krijg je een flinke dosis vitamine C binnen. Deze vitamine versterkt je afweersysteem bevordert de wondgenezing.

Verschillende soorten zoete aardappelen

Alle soorten zoete aardappelen zijn gezond. Alle soorten zoete aardappelen bevatten ongeveer dezelfde voedingswaarden.

Zoete aardappels in plakjes

Er zijn alleen een paar kleine verschillen. De oranje zoete aardappel bevat bijvoorbeeld het meeste bètacaroteen. Bètacaroteen is verantwoordelijk voor de levendige kleur aan de aardappel. Het bètacaroteen is belangrijk bij een goed gezichtsvermogen, botten, huid en tandvlees.

De paarse zoete aardappel bevat iets minder bètacaroteen meer juist heel veel anthocyaninen. Dit zijn antioxidanten, dezelfde als die in bosvruchten te vinden zijn. Deze antioxidanten zorgen voor de mooie paarse kleur en helpen mee aan goede cholesterol.