Gepofte Zoete Aardappel

Een gepofte zoete aardappel is gezond, lekker en past goed bij vele maaltijden.

De gepofte zoete aardappel smaakt een beetje nootachtig en zoet tegelijk. Zoete aardappelen poffen kost je wel wat tijd, maar het resultaat is er dan ook naar. Het vruchtvlees wordt heerlijk zacht met een krokante schil. Wil je zelf ook eens zoete aardappel poffen? Lees dan snel verder!

Benodigdheden

Om zoete aardappelen te poffen heb je niet veel nodig. Je hebt alleen maar een oven, ovenrooster, vork en een scherp aardappelschilmesje nodig.

Ingrediënten

Reken op 1 zoete aardappel per persoon. Koop hiervoor kleine of middelgrote aardappelen. Verder heb je alleen nog een beetje margarine nodig.

De bereiding

De bereiding van de gepofte zoete aardappel zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen. Dat klinkt misschien een beetje lang, maar het is vooral wachten. Het poffen van de aardappel is heel gemakkelijk om te doen. Volg onderstaande stappen en je hebt gegarandeerd succes.

Stap 1, oven voorverwarmen en aardappelen wassen

Verwarm de oven alvast voor op 175˚C.

 

Net zoals gewone aardappelen, komen ook de zoete aardappelen uit de grond. Soms zit er nog wat zand aan de aardappel. Was daarom de aardappel heel goed schoon. Doe dit onder stromend water.

Stap 2, afdrogen en inprikken

Droog de aardappel zo goed mogelijk af. Prik dan op verschillende plaatsen met de vork in de aardappel. Dit is zodat het stoom wat straks in de aardappel ontstaat, gemakkelijk kan ontsnappen.

Stap 3, pof aardappelen in de oven

Leg de droge aardappelen op het ovenrooster in de oven. Laat de aardappelen ongeveer 45 minuten in de oven garen. De aardappelen zijn gaar als ze van binnen zacht zijn. Dit kun je voelen door er met een vork in te prikken.

Stap 4, serveer de zoete aardappelen

Haal de aardappelen uit de oven. Maak een opening aan de bovenkant van elke aardappel. Dit doe je door er met een aardappelschilmesje een kruis in te snijden. Maak de opening van het kruis wat wijder. Schep een theelepel margarine op de opening. Voeg nog een beetje peper en zout naar smaak toe en serveer direct.

Zit je in tijdsnood?

Zoete aardappelen in de oven poffen duurt erg lang. Er is echter ook een snellere manier om aardappelen te poffen. Hiervoor gebruik je de magnetron. In totaal zal het dan ongeveer 10 minuten duren voordat je aardappelen gaar zijn. Lees in Zoete aardappel uit de magnetron hoe je ze in de magnetron poft. Een nadeel van het poffen in de magnetron is dat je aardappel geen krokante schil krijgt. De smaak van de aardappel is dan ook iets minder.