Herkomst van de zoete aardappel

Altijd al willen weten wat de herkomst is van de zoete aardappel? Waar ligt de oorsprong en wie heeft de zoete aardappel naar Europa gebracht?

Het heeft lang geduurd voordat de zoete aardappel in Europa te vinden was. Pas sinds het jaar 1500 kunnen wij van dit heerlijke knolgewas genieten! Er heerst een hoop onduidelijkheid over de zoete aardappel. Onder andere waar zijn oorsprong ligt, maar ook over hoe het precies over de wereld verspreid is. Het is in elk geval duidelijk dat het gewas lang voordat het in Europa kwam, geteeld werd. Mensen in Midden- en Zuid-Amerika verbouwden en verbeterden de zoete aardappel al sinds duizenden jaren.

Hoe is de zoete aardappel in Europa terecht gekomen?

De zoete aardappel komt waarschijnlijk van oorsprong ergens uit Midden-, Zuid-Amerika en West-Indië.

Drie zoete aardappelen

Welke reis de zoete aardappel precies gemaakt heeft, is een beetje onduidelijk. Het is in elk geval Columbus die de aardappel op een van zijn reizen ontdekt heeft.

Christoffel Columbus

Columbus heeft veel nieuw voedsel ontdekt tijdens zijn ontdekkingsreizen rond 1500. Het nieuwe voedsel nam hij mee terug naar huis, naar Spanje. Zo is ook de zoete aardappel in Europa terecht gekomen. In Spanje hebben ze de aardappel geteeld en is het door heel Europa verspreid. In Nederland was de zoete aardappel niet zo’n succes. Waarom? Dat weten we niet. Pas een paar eeuwen na de ontdekking, is de zoete aardappel populairder geworden.

De reis van de aardappel gaat nog verder…

Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers brachten de aardappel naar de Filipijnen en van daaruit naar de Molukken en de rest van de Indische Archipel. Van hieruit hebben de ontdekkingsreizigers de aardappel weer verder verspreid naar het verre Oosten.

Waar komt de zoete aardappel tegenwoordig vandaan?

De zoete aardappel gedijt overal waar het warm is en waar genoeg water is. In 1735 begon Japan de aardappel te telen en in 1764 werd het ook in Korea gedaan. Tegenwoordig komt het grootste gedeelte van de geteelde zoete aardappelen uit China. Amerika heeft ook een groot aandeel bij de productie van de zoete aardappel. De staat North-Carolina verbouwt het grootste gedeelte van de Amerikaanse zoete aardappelen.